A 2018-ban telepített gyümölcsösben összesen 300 tő kajszibarack és 50 tő csipkebogyó kapott helyet.

A három fajta olasz kajszi a Kioto 70%, a Bergarouge 15% és Pricia 15%.
A telepítésre kiválasztott csipkebogyó fajta a Kárpátia (erről lentebb bővebben).
Az olasz kajszi fajták mellett egyértelműen a korai termőre fordulás, a magasabb valószínűséggel bíró terméshozam és a fagy rezisztencia miatt döntöttünk. Fajtaválasztásban elsődlegesen a saját gyümölcsfeldolgozás szempontjait vettük figyelembe.
Kioto kajszi jellemzői
Kiválóan tűri a tavaszi fagyokat. Középérésű fajta. Fája középerős növekedésű, kompakt méretű koronát nevel. Gyümölcse nagy, lédús, ritkitást igényel. Narancssárga alapon piros bemosódás jellemzi. közepesen nagyméretű, oldalról enyhén lapított, kerekded alakú, tetszetős, repedésre nem hajlamos.


Héja sima, fényes, sötét narancssárga alapszínű, mely kb. 75%-ban élénkpirossal mosott. Húsa kemény, világos narancssárga, harmonikus ízvilágú, édes, jellegzetes sárgabarack aromájú. Magvaváló. Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas. Érett állapotban lédús és cukortartalma eléri a 13-15 %-ot, így a kioto – amellett, hogy jó eltartható – cefrézéshez kiváló.
Bergarouge kajszi jellemzői
Július közepén érik. Gyümölcse különösen ízletes és illatos kiváló sav-cukor aránnyal. Alakra mutatós, nagy szemű (60-80 g). A gyümölcshús sárga színű, kemény állagú, de egykét napon belül gyorsan puhul, így ez a tulajdonság feldolgozás szempontjából előnyös. A fajta bő terméshozamú, részben öntermékeny. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.


A bergarouge fajta telepítésének fő oka, hogy minden kajszi fajtánál különlegesebb ízű és illatú lekvárt kínál. Egy nagy hátránya, hogy jellegénél fogva a magház körül kemény még a főzésnek is ellenálló rostokat szálkákat tartalmaz.
A kemény rostok miatt a lekvárkészítési eljárásunk során a barackot passzírozzuk, hogy a lekvár tökéletesen mentes legyen kemény, kellemetlen daraboktól. A 2024-es kajszilekvár 65/35 arányban tartalmaz bergarouge és kioto kajszit.
Pricia kajszi jellemzői
A Pricia kajszibarack egy kiemelkedően ellenálló és produktív fajta, amely nagyszerű választás kertészek és gyümölcstermesztők számára egyaránt. virágzása miatt a méhek és más beporzó rovarok számára kedvelt, segítve ezzel a környező növények megporzását is. A gyümölcs érési ideje a nyár elejére tehető, kifejezetten a korai fajtákhoz tartozik. Termése közepes, egyenletes méretű, a héja sima, enyhén pirosas árnyalatú a sárga alapon. A gyümölcs belseje édes, lédús és nagyon aromás, ami kiválóvá teszi friss fogyasztásra. A telepítés célja egyértelműen a korai időszakban is elérhető legyen étkezési sárgabarack családunknak és a környékben lakóknak.

A kárpátia (rosa villosa karpatia) csipkebogyó
Kárpátia nevű csipkebogyó egy szlovák fajta, igen nagy, szemű, szinte kétszer akkora bogyójú, mint a szelektált vadrózsák, húsaránya 75%. Kimagozása könnyebben megy, mint a vadrózsáké.
C-vitamin tartalma a legjobb 1200 mg/100g, béta-karotin tartalma 5-ször magasabb, mint a vadrózsáké. Antioxidáns és egyéb beltartalom viszonylatában vetekszik a vadon termő fajtákkal, viszont magnézium tartalma kicsit alacsonyabb, 106 mg/100g.

A Kárpátia fajta már július végén, augusztus elején szedésre érett. Az egyszerű vadrózsafajtáknál augusztus végétől szeptember végéig, amikor már élénkpirosra színeződtek a termések, el lehet kezdeni a szedést. Néhány helyen azt olvashatjuk, hogy meg kell várni, amíg megcsípi az első fagy, de ennek hátrányai vannak. A C-vitamin tartalom már a teljes érés után már folyamatosan csökken.
Tartalomforrások:
https://bozot.fandom.com/hu/wiki/Vadr%C3%B3zsa
https://karpataljalap.net/2018/10/03/csipkebogyo-termesztese-ii
A csipkebogyó élettani hatásai
A csipkebogyót évezredek óta használják a népi gyógyászatban. Nem véletlen, hogy az orvoslásukról híres egyiptomiak és a maják is kincsként tekintettek rá. Elsősorban a magas C-vitamin tartalmának köszönhető az ismertsége, de A-, B1-, B2-, B5, E-, K- és P-vitaminokat is rejt, illetve magnéziumot és vasat. A benne található értékes antioxidánsok, zsírsavak és ásványi sók ugyancsak kedvezően hatnak a szervezetünkre…
A Wolfjam lekvár manufaktúra célja, hogy helyben termesztett alapanyagból, hagyományos módon előállított, tartósítószer mentes gyümölcslekvárok gyártásával és forgalmazásával hozzájáruljon a régiónkban élő emberek egészséges táplálkozásához.
Lekvárjainkat és az összes termékünket kizárólag válogatott, magunk által termelt gyümölcsökből készítjük, hagyományos eljárással, tartósítószer és adalékanyagoktól mentesen.